It's Me

Luahan Hati

short-strength-quotes-2.jpg

Assalamualaikum.

Ape kabo kamu semua. Lama tak buka wordpress ni. Bersawang dah akhirnya. Maklumlah tahun ni pemilik wordpress ni exam PT3. So kene fokus ler..

By the way, hari ni aku nak confess perasaan aku. Sebab sometimes aku rasa bersalah.

Bismillahirrahmannirahim.

Aku hanya seorang manusia, seorang hamba Allah, seorang pendosa dan juga seorang pelajar..

Sebagai pelajar, kita takkan elak dari menduduki peperiksaan. Tak kesah la ujian ke peperiksaan awal tahun ke.. But still dia uji kita punya kepandaian dan pengetahuan.

Aku pun kena juga.. Lagi2 tahun ni, cikgu2 semua buat ujian lepas habis belajar. And sekarang ni aku baru habis exam percubaan PT3. Aku sangat2 penat. Actually tak penat mana pun, saje je nk hiperbola.

Setiap kali dapat result kertas exam, aku mesti tak bagitau sahabat2 aku yg aku dapat berapa. Bukan sebab aku sombong. Bukan juga sebab aku bijak.

But sometimes, lepas aku tahu yang aku dapat markah berapa, aku MALU nak bagitau sahabat2 aku sebab aku dapat B or C or D. Dahlah yg menanya tu top5 students. Lagi la aku malu.

Bukan niat aku nak merahsiakan markah aku, tapi aku malu tahu tak. Yes korang bagitau ape guna kawan kalo kawan yg lebih bijak nak bantu ko, , but aku manusia. Aku ada hati dan perasaan. Aku ada sifat malu. Aku tak sebijak korang. Sometimes dapat markah pun atas pagar je.

So, sebab tu la aku selalu merahsiakan markah aku. Kadang2 kalo aku dapat result yg okay, korang akan puji aku la, kata aku bijak la. Tapi aku tak pernah rasa gitu. Result pun naik turun naik turun.. Rasa tak layak nak dipanggil orang bijak..

Typical manusia, orang lebih bijak dianggap genius. Cakap untungla,nnti tolong ajar la. orang kurang bijak dianggap erm.. Cakap takpe nanti usaha lagi, pastu buat muka kesian. Ibarat macam aku ni kesian sngt. Aku cakap bukan utk org yg baca ni je. Aku pun salah seorang typical tu..

So, kalo aku rahsiakan markah aku tu, faham2 je la. Kalo nk tahu sngt, tanya cikgu or check saps aku diam2. Kalo aku tahu yg korang nk thu result aku, aku rasa macam ‘kau kenapa nk thu result aku?aku tahu la aku tak bijak. menyebok je. malu aku thu tak’ . Tu hanya monolog aku je..

K tu luahan hati aku sebagai seorang pelajar. Assalamualaikum

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s